Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı, Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Gülşen Akyıldız ve Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi önceki dönem Başkanı Yalçın Sakın'ın da yer aldığı açılış konuşmaları kapsamında, Kurucu Üyemiz Ezgi Biçer Uçar, Slow Fish Mersin gönüllü ekibinin yerel türler üzerinde baskı kuran yeni türlerin tüketimini artırma ve ekosistemde denge kurma arayışına dikkat çekerek, düzenlenen toplantı vesilesiyle başta "gargur" olmak üzere yeni türlere nasıl katma değer kazandırılabileceğini ortak akılla belirlemek istediklerini belirtti.

Sözcümüz Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz'deki tropikalizasyon hakkında sunum yaparken, ekip üyemiz Prof. Dr. Ali Cemal Gücü de Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla birlikte Kızıldeniz ve Akdeniz'de yaşanan değişimi anlattı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu, Kızıldeniz' de yaptığı araştırmaların sonuçlarını ve Köyceğiz Dalyanı'nda başlatılan Mavi Yengeç turizmini iyi uygulama örneği olarak paylaşarak Mersin'de de uygulanabileceğini vurguladı. Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Funda Kök, Akdeniz'e gelen aslan balığı, asker balığı ve kılkuyruk mercan gibi yeni türlerin ticarileştirilmesi adına hayata geçirdikleri başarılı faaliyetleri paylaştı.

Toplantının açık kürsü bölümünde, popülasyonu arttığı için yerli türler üzerinde baskı oluşturan ve ıskarta bir tür olan Gargur'a ekonomik değer kazandırmak adına yapılabilecekler tartışıldı. Balıkçılar, Gargur balığını kolaylıkla ve bolca yakalayabildiklerini, ancak ekonomik değere dönüştüremediklerini, balığın tüketilmesi durumunda ekosistemde dengenin sağlanacağını, ticarileştirilmesi ve işlenmesi adına yapılacak her türlü faaliyeti destekleyeceklerini ifade ettiler.