Değerli Dostlar; sizlerle “vefa” konusunu paylaşalım istedim.

TDK'ya göre vefa kelimesinin anlamı; Dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinde süreklilik sağlamak, arkadaşlığın kıymetini bilmek ya da sözünde durmak, vadettiklerini yerine getirmek, sözüne sadık kalmak manasına gelmektedir.

Vefalı olmak gerçekten bizler için çok önem taşımaktadır. Vefa duygu ve davranışını sergilemeyen insanlara da “vefasız “ denilmektedir.

Vefa ile ilgili birçok şiir, şarkı,  türkü ve edebi eserler verilmiştir.

Bu konuda gerçekten hepimizin mutlaka çok fazla anısı vardır.

Konunun ilham kaynağı aşağıdaki harika hikayedir.

Bir kralın on vahşi köpeği vardı. Hata yapan hizmetçilerini veya muhaliflerini bunların önüne yem olarak atardı. Kral bir gün hizmetçilerden birinin hatasına rast geldi ve bundan hiç hoşlanmadı. Bu yüzden hizmetçinin köpeklere atılmasını emretti.

Hizmetçi, “Sana on yıl hizmet ettim ve sen bana bunu mu yapıyorsun?  Lütfen beni o köpeklere atmadan önce bana on gün verin!”  Dedi. Kral bunu kabul etti.

Hizmetçi, köpeklere bakan bekçiye gitti ve ona önümüzdeki on gün boyunca köpeklere hizmet etmek istediğini söyledi. Muhafız şaşırdı ama kabul etti ve hizmetçi köpekleri beslemeye, onları temizlemeye, yıkamaya ve onlara her türlü rahatlığı sağlamaya başladı.

On gün dolduğunda kral, kölenin cezalandırılması için köpeklere atılmasını emretti.  İçeri atıldığında, aç köpeklerin sadece hizmetçinin ayaklarını yaladığını görünce hepsi şaşırdı!

Gördükleri karşısında şaşkına dönen Kral hizmetçiye dönüp "Köpeklerime ne oldu?" diye sordu.

Bu soruyu fırsat bilen hizmetçi, "Köpeklere sadece on gün hizmet ettim, onlar da hizmetimi unutmadılar. Hâlbuki sana tam on yıl hizmet ettim ve sen bir hatamda her şeyi unuttun" diye taşı gediğine koyar. Kral hatasını anlar ve hizmetçinin serbest bırakılmasını emreder.

Umarım bu hikâye, bir kişinin kendisine karşı işlediği bir hatadan dolayı yaptığı bütün iyilikleri bir çırpıda unutanlara ders olur.

(İstisnai hatalar hariç)

İnsanların hatalarını aramak yerine iyi yönlerini ararsanız çok iyi olur. İyiliklerini öne çıkarıp, affedici olursanız harika olur.