Bu yılki Ramazan ayını geride bırakırken Bayramı en içten dileklerimle kutluyorum.
Peki Bayramda Nasıl Beslenelim?
Gün içinde tüketilen besinlerin iftar ve sahura kaymasıyla birlikte besin tüketiminden sonra hareketin azaldığı ya da direkt uykuya geçildiği, metabolizmanın ve sindirim sisteminin yavaşladığı bir süreci geride bıraktık.
Bayramda yavaşlayan sindirim sistemini yormamak ve eski düzene rahat bir geçiş yapmak için;
• Tüketilen besin miktarı aniden artırılmamalı, ara öğünler yapılarak aşamalı artırılmalıdır.
• Ara öğün olarak taze-kuru meyveler, kuruyemişler, süt, ayran, yoğurt tercih edilmelidir.
• Sıvı tüketimine gereken önem gösterilmeli, bol bol su tüketilmelidir. Asitli, şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
• Bayram kahvaltısında kızartmalar, hamur işleri, ballar, reçeller, kaymaklardan ziyade yumurta, peynir, zeytin, avokado, domates, salatalık, yeşillikler ve tam tahıllı ekmekten oluşan dengeli bir kahvaltı tercih edilmelidir.
• Gün içerisinde içilen çay, kahve miktarları sınırlandırılmalıdır. Fazla tüketilen çay, kahve çarpıntı, mide yanması gibi sorunlara yol açabilir.
• Eş, dost, akraba ziyaretlerinde ikram edilen şeker, lokum ve tatlı tüketimlerine dikkat edilmeli, mümkün olduğunca küçük porsiyonlar tercih etmeliyiz. Hem kendimiz hem misafirlerimiz için ısrarcı olmayalım :)
BAYRAMLARI BAYRAM YAPAN HOŞ SOHBET, MUHABBET, SEVGİDİR. HERKESE MUTLU BAYRAMLAR DİLERİM.
DİYETİSYEN BUSE DİRİK
0530 565 7588
dytbusedirik@gmail.com