Değerli dostlar; TÜBİTAK projesi nezdinde Erdemli İlçemizde evlenme ve boşanma konusunu ele alalım. Evlenme ve boşanma sayılarını ve özellikle boşanma sebeplerini tespit edelim; alınacak önlemler konusunda bir çalışma gerçekleştirelim istedik.
Proje hazırlanırken asıl hedefimiz, Erdemli İlçesinde incelediğimiz yıllarda(2011-2016) ilçe nüfus oranına göre evlenme ile boşanma oranını ortaya çıkarılması idi. Fakat görüştüğümüz yetkili mercilerden gereken sayıları elde edemedik. Tüik, il bazında istatistik verebiliyor. Belediye de evlenme oranları mevcut. (Sadece 2014-2015-2016 yılları var.) Nüfus müdürlüğü biz istatistik tutmuyoruz diye açıkladı. Biz de boşanma sebepleri ve alınabilecek önlemler üzerinde çalışmamızı gerçekleştirdik. Sizlerle bu hususu paylaşalım istedik.
Evliliği sona ermiş olan ailelerden ulaşabildiklerimizle görüşüp boşanma sebeplerinin tespiti ve ilgili mercilerle görüşülerek bu sebeplerden giderilebilenlerin ortadan kaldırılması ve böylece yuvaların yıkılmasının önlenebildiği kadar önlenmesi hedeflenmiştir.
Yuva yıkılmasının başlıca sebepleri aşağıdaki gibi tespit edilmiştir:
1. En önemli ve başta gelen sebeplerden birinin eğitim yetersizliği (evlilik ve aile konusunda eğitim) olduğudur.
2. Bir başka sebep, ekonomik yetersizlik olarak tespit edilmiştir.
3. Yine şiddetli geçimsizlikte başta gelen sebeplerden biridir.
4. İhanet ise en önemli sebepler arasında yerini almaktadır. (Burada bay ya da bayan fark etmiyor.)
5. Az da olsa kültür uyuşmazlığı bir başka sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.
6. Ön plana çıkmayan bir başka sebep ise düşünce uyuşmazlığıdır.
7. Eşlerin bir birine karşı olan ilgisizliği de bir diğer sebeptir.
8. Nadiren rastlansa da eşlerden birinin diğerini terk etmesi sebebiyle boşanmadır.
9. Yine nadiren rastlanan sebeplerden bir diğeri hayata kast sebebiyle boşanmadır.
10. Onur kırıcı ya da aşağılayıcı davranış veya hakaret sebebiyle yıkılan yuvalar vardır.
11. Tahammülsüzlük önemli bir sebep olarak belirlenmiştir. Eşlerin birbirine tahammül edememesi yani aile içinde hoşgörü, saygı ve empati gibi duygu ve davranışların yok olması yuvanın yıkılmasının önemli bir sebebidir.
12. Az da olsa eşlerden birinin akıl hastası olması sebebiyle yıkılan yuvalar mevcuttur.
13. Yine eşlerden birinin felç ve benzeri sürekli bakıma muhtaç bir hastalığa yakalanması da bir başka sebeptir.
14. Eşlerden birinin bakıma muhtaç değil fakat yardıma muhtaç engelli duruma düşmesi de bir başka sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.
15. Az da olsa erkeğin çalışmaması da boşanma sebebi olarak görülmektedir.
16. Nadiren de olsa sürekli yalan söylemekten dolayı da yıkılan yuvalar vardır.
17. Zaman zaman evli çiftlerden birinin yani anne veya babasının bakıma muhtaç olması (hastalık, yaşlılık vs.) ve bu sebeple sürekli evli çiftlerin yanında kalmasından dolayı da yıkılan yuvalar vardır.
18. Yine az da olsa evli kişilerin ailelerinin arasında çıkan anlaşmazlık (husumet, miras vb.) sebebi de yuvanın yıkılmasına yol açmaktadır.
19. Kendi büyüklerinden ya da yakın çevresinden rol-model konusunda etkilenme de yuvanın yıkılmasına sebep olmaktadır.
20. Az da olsa sosyal-psikoloji açısından boşanmış kişilerin iyi bir örnek oluşturmaması da yuvanın yıkılmasına sebep olmaktadır.
21. Bizim bu yöre de çok fazla rastlamamıza rağmen mezhep ve din uyuşmazlığı gibi konulardan dolayı yıkılan yuvalar vardır.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER:
1. Okullarda diğer eğitim kurumlarında özelliklede ortaöğretim yani lise çağında ki gençlerimize; aile kavramının mukaddesatı; eş seçiminin önemi ve daha sonra ailenin devamlılığının sürdürülebilmesi konusunda eğitim vermektir. (hem kız hem de erkek çocuklarına)
2. Evlilik öncesi, evlenecek çiftlere konu ile ilgili seminerler verilmesi de önem arz eder.
3. Kitle iletişim araçlarından ailenin önemi ve yaşayış tarzı ile ilgili eğitici programlara, dizilere vb. yayınlara yer verilmelidir.
4. Tolumda örnek alınacak kişilerin düzenli ve huzurlu bir aile hayatının olduğunun örnek olarak görülmelidir. ( o insanlara görev düştüğünün ve bunun bir sorumluluk olduğunun hatırlatılması)
5. Eşlerin sevgi, saygı, hoşgörü, sadakat, fedakarlık paylaşım, empati ve sabır gibi duygulara önem vermesi hususunda bilgilendirilmelidir.
6. Ailenin önemi ve mukaddesatı konusunda, zaman zaman evli çiftlere seminerler düzenlenmelidir.
7. Caydırıcı hukukî yaptırımların getirilmesidir. (Başta bu yaptırımlar kişilere anlatılacak, bu beraberliğe adım atarken bu hususları bilmelisiniz.)
Boşanma sonucunda her iki taraf ta hem madden hem de manen çok ağır bir darbe almaktadır. Fakat asıl yaralanan parçalanmış ailelerin çocuklarıdır. Elimizle geleceğimizi riske atmamalıyız.
Dikkat eder isek alınacak önlemlerin sayısı, boşanma sebeplerinden daha az ve kolaydır.
Gelin el birliği ile aile yapımıza sahip çıkalım. Çünkü huzurlu aile huzurlu bir toplum demektir. Sağlıklı ve sağlam bir aile yapısı; sağlıklı ve huzurlu bir toplum yapısı demektir. Onun için geleceğimize sahip çıkalım. Geleceğimizi kendi elimizle uçurumdan aşağıya itmeyelim. Bu sorumluluk hepimizindir.