Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ nın okunmasının ardından Erdemli MESEM Müdürü Hüseyin Kurt açılışta konuşma yaptı.
Kurt konuşmasında Ahiliğin Anadolu’ dan doğduğunu ve Orta Asya ile Balkanlara kadar uzanan topraklarda, esnaf ve sanat erbabını bir çatı altında toplayan ve onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğunu söyledi.
Hoşgörü, güven, cömertlik gibi güzel meziyetlerin sanatla birleştiği; ticaretin ahlakla bütünleştiği Ahiliği, geleceğin ustaları kıymetli öğrencilerimize aktarmanın gayesiyle toplanmış bulunduklarını belirten Kurt, Ahilikte eğitim şart olduğunu vurgulayarak şöyle sürdürdü:
‘’Eğitimin amacı ise nitelikli bireyler yetiştirmektir. Gençlerimizin halk içinde örnek şahsiyetler olması, ahilik kültürünün dayandığı ilkelerle edindiği eğitimin uygulanmasıyla mümkündür. İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizin, Anadolu’nun manevi mimarlarını tanıması ve bu kültürün esaslarıyla şekillenmesi Türkiye Yüzyılı Maarif Model’inin de önemli hususlarındandır. Geleceğimizin milli ve manevi değerler üzerine güçlü bir şekilde inşa edilebilmesi Köklü Geçmişimizle Güçlü Geleceğimiz arasında kurulacak kuvvetli bir bağla ve bu anlayış ile büyüyüp şekillenen nesiller ile mümkündür.
İşte bu kadim geçmişimizden gelen ahilik teşkilatının mirasçısı konumundaki Mesleki Eğitim Merkezleri olarak gayemiz, bu anlayışı öğrencilerimize aktarmaktır.
Bu gaye ile programa emekleriyle katkı sunan herkese ve katılımlarıyla bizleri onurlandıran bütün değerli misafirlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyor; hazırlanan bu program vesilesiyle başta Pir Ahi Evran Veli olmak üzere ebediyete irtihal eden tüm ahileri, esnaf ve sanatkârları hayırla yâd ediyorum.’’
Erdemli Madeni- Sanatkârlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmet Erdoğan da bir konuşma yaparak Ahilik Kültürünün önemine dikkat çekti.
Ahilik Kültürü kutlamaları programı kapsamında konuşan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, ‘’Türkiye yüzyılının ve al bayrağın ilel ebed dalgalanmasının kahramanları gençlerimiz olacaklar’’ dedi.
Ahilik Kültürü mirasının sürdürülmesi gerektiğine dikkat çeken Durmuş, ‘’Ahiliğin izinde bizi biz yapan zamanın ruhunu yakalayıp geleceği tasarlayacak gençler yetiştirmeyi hayal ediyoruz. Bu nedenle bu tür Ahilikle ilgili program ve etkinliklere önem veriyoruz. Mertliği cömertliği ve gençliği bir araya getirdiğimizde Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü değil iki yüzüncü üç yüzüncü ve beş yüzüncü yıllarını kutlayacağız’’ ifadesini kullandı.
Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Veysel Sarı da Ahi Evran’ ın yolundan ayrılmayacaklarını belirterek, Ahi geleneklerini gençlerle sürdüreceklerini kaydetti.
Sarı, Erdemli Esnaf Odamız ile Erdemli Madeni Sanatkarlar Odamızın desteği ile Erdemli Mesleki Eğitim Merkezince düzenlenen Ahilik Kültürü Kutlama proğramına katılım göstererek, yeni nesil esnaf yetiştirme hedefiyle, hem gençlerimizi meslek sahibi yapma, hem de ülkemizin gelişimine katkı amacı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürdüğünü ifade etti.
Erdemli Mesleki Eğitim Merkezi konferans salonunda ilçe Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İlçe Belediye Başkanı Mustafa Kara, Erdemli ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Açıkyörük, Birlik yöneticileri Nihat Dağdelen, Halil Metik, Genel Sekreter Yasemin Durmuş, Erdemli ve Tömük’te kurulu bulunan esnaf odası başkanları ismet Erdoğan, Mehmet Yılmaz, öğrenci ve öğretmenlein katılım gösterdiği kutlama proğramında konuşan Başkan Sarı, gençlerimizi geleceğe hazırlamanın hepimizin görevi olduğunun altını çizdi.
Teşkilatımızın bugünkü görevini yerine getirirken Ahilik Kültüründen ilham aldığına vurgu yapan Başkan Sarı, esnaf sanatkarların, sadece ticaret yapan kişiler değil, mahallesini, sokağını, komşularını koruyan kollayan güvenilir kişiler olduğunu dile getirdi.
Günümüzde iş yapma biçimlerimiz, üretimiz biçimlerimizin her geçen gün değiştiğini, bu yüzden teknolojiyi kullanarak meslek sahibi olmanın büyük önem taşıdığını ifade ederek bir meslek sahibi olarak kolunda altın bileziği bulunan insanlar daha kolay iş bularak, daha iyi şartlarda yaşadıklarına değinen Başkan Sarı, “ Yeni nesil esnaf sanatkar yetiştirme, ülkemizin büyümesine ve istihdama katkı sunma amacı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Teknolojiyi bilen yeni dünyaya ayak uyduran insanlara ihtiyacımız var, bunun için Ahilik kültürü odaklı yetişen gençlerimize ihtiyacımız var” dedi.
Konuşmaların ardından temsili şed kuşatma yapıldı, öğrenciler ise ‘’Ahi yemini’’ etti. Ahilik geleneği öğretmenler tarafından tiyatro olarak sahnelendi, meslekte 50 yılını dolduran esnaflara teşekkür plaketi verildi, ahilik pilavı ikramında bulunuldu.