24 yıldır kazıda ekip üyesi ve 2017’den beri kazı başkan yardımcılığı ile kazı başkan vekilliği yapan Kızılarslanoğlu, Elaiussa Sebaste Kazısı 2024 sezonunda, Mersin Üniversitesinin yanı sıra Van Yüzüncüyıl, Osmaniye Korkut Ata, Alanya Alaaddin Keykubat, Ankara Hacı Bayram Veli, Akdeniz ve Batman Üniversitelerinden uzman ve öğrenciler ile birlikte çalışmalara başlanacağını bildirdi.
Elaiussa Sebaste Antik kentinde 1995 yılında başlayan kazılar 2022 yılına kadar İtalya Roma Sapienza Üniversitesi tarafından yürütüldüğünü belirten Kızılarslanoğlu, 2023 yılında Mersin Müzesi başkanlığında, kendisinin bilimsel danışmanlığında devam ettiğini belirtti. Elaiussa Sebaste Antik kenti, Anadolu’yu Suriye’ye bağlayan önemli sahil yolu üzerindeki konumu ve zengin doğal, tarımsal kaynakları ile MÖ 2. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar Doğu Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olmuştur. İtalya, İspanya, Afrika, Kıbrıs, Suriye – Filistin’den Ege ve Karadeniz Bölgelerine kadar pek çok farklı üretim bölgesi ile ticari ilişkilerde bulunan Elaiussa, Akdeniz Bölgesindeki yoğun ticaretin aktif bir parçası olduğuna vurgu yaptı.
MS 2. yüzyılda “metropol” ünvanı kazanan Elaiussa Sebaste’ nin, Tiyatro, Tapınak, Agora, Bazilika, Nekropol, Bizans Sarayı, Üretim Alanları ve Hamamları ile büyük bir Roma kenti haline geldiğini kaydeden Kızılarslanoğlu, yeni dönem kazı çalışmaları hakkında da şunları ifade etti:
‘’Antik kentte yaz aylarında başlayacak kazı çalışmaları, önümüzdeki dönem öğrenci alacak olanArkeoloji Bölümü öğrencilerinede teorik bilgilerini pratik bilgiye çevirebileceği büyük bir uygulama imkanı sunacak. Bu önemli proje ile hem akademik hem de kültürel alanda önemli katkılar sağlamanın yanı sıra Elaiussa Sebaste’nin, dolayısıyla Erdemli ve Mersin’in turizm potansiyeline de katkı sağlamayı hedeflenmektedir.’’