EKONOMİ
Giriş Tarihi : 06-01-2022 14:59   Güncelleme : 06-01-2022 16:17

Şifa Deposu Lamas Limonun Hasadı Başladı, Toplanan Limonlar Dinlenmeye Alınıyor

Türkiye’nin önemli limon üretim merkezinden Mersin’in Erdemli ilçesinde doğal soğuk hava depolarına götürülmek üzere yatağa alınan küt diken ve Lamas cinsi limonun kesim ve paketleme çalışmaları devam ediyor.

Şifa Deposu Lamas Limonun Hasadı Başladı, Toplanan Limonlar Dinlenmeye Alınıyor

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Meclis Başkanı Ziraat Mühendisi Aşkın Şahin, kesimi ve paketleme çalışması devam ederek yatağa alınan limonlar ile ilgili gazetecilere açıklamada bulundu.

Türkiye genelindeki limon üretiminin yüzde 80’inin Mersin’de üretildiğini bunun da yüzde 65’inin Erdemli ilçesinde üretildiğini belirten Şahin, ‘’Erdemli ilçemiz genelinde 78 bin dekar alanda 500 bin ton üretim yapılmaktadır ve ülkenin yüzde 65 limon üretimini tek başına karşılamaktadır’’ dedi.

Soğuk hava depolarına götürülmek üzere sandıklanan limonların kadın sanatkârların elinde yarım asrı geçkin zamandan bu yana nakış nakış dantel gibi işlenerek hayat bulduğunu belirten Şahin şöyle konuştu: ‘’Erdemli ilçesi 78 bin dekar alanda 500 bin ton limon üretimi ile Türkiye’nin üretim merkezi ve ülkenin yüzde 65 limon üretimini tek başına karşılamaktadır.

Şu anda depolarda yatağa alınan dikenli ve Lamas limonu çeşitlerinin hasadının tam ortasındayız. Dünyada ve ülkemizde eşi ve benzeri olmayan yarım asrı geçkin bir süredir Naturel bir depolama sistemine sahip olan yatak ve dinlenme  ana merkezidir. Bahçelerimizden hasadını yaptığımız limonları depo ortamına getirip çeşitli boy seçimlerinin yapılması için kadınlarımıza teslim ediyoruz. Kadınlarımız limonu hijyenik bir şekilde uygun ambalajlama sistemi ile muhafazasını yapmaktadırlar.

Limonlar havadaki nem durumuna göre sandıklanmaktadır. Limonların paketlemesinde çalışan kadınlarımızın tırnaklarının kesilmiş olması şartı var. Limonu dikiminden hasadına ve paketlemesine ardından da depolamasına kadar çok meşakkatli bir iş. Depolama sisteminin bir okulu öğretisi yok. Yapılan tüm çalışmalar atadan, babadan anadan kalma geleneksel olarak yapılmaktadır. Kadınlarımız sofralarımıza lezzet katan limonu kesip paketlerken adeta dantel işler gibi işliyor. Ortaya güzel bir sanat eseri çıkartıyorlar. Limonu kağıda sararak sandığa boncuk dizer gibi özen gösteren ortaya sanat eseri çıkartan kadınlarımıza ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum’’ diye belirtti.

Limona emek verip yetiştiren, hasadını yapıp bizlere ulaştıran insanlarımız olmasa idi limonu şimdi ithal alacaktık diyen Şahin, herkesi C vitamini deposu limon tüketmeye çağırdı.

Hasadı yapılan limonları soğuk hava deposuna göndermeden önce boy boy seçildiğini belirten Fatma Uğuz ise,  ‘’Limonları 250, 210, 180, 125 ve 100’lük olmak üzere 5 ayrı boya ayırıyoruz. Boyun büyüklüğüne göre bir sandığa sıralama yapıyoruz. Mesela 100’lük boy olursa bir sandığa 100 tane limonu boncuk dizer gibi diziyor sandığın üzerine de boylarını yazıyoruz. Limon işi olduğu sürece bizde çalışıp aile bütçemize katkı sağlıyoruz’’ diye belirtti.

Limon tüketmenin insan sağlığına önemli etkisinin de bulunduğunu ifade eden Uğuz, ‘’Son iki yıldır tüm dünya yeni tip koronavirüs (kovit-19) ve diğer varyantlardan dolayı büyük sıkıntı yaşamaktadır. Limon tezgâhlarında çalışan arkadaşlar kesip yiyoruz. Limon tükettiğimizden dolayı hiçbir arkadaşımız virüse yakalanmadı. Ben başım ağrıdığında suyunu sıkıp içtiğimde başımın ağrısı geçiyor.  Kolesterole, mide ağrısına, tansiyonun düşmesinde sıcak su içerisine sıkılıp içildiğinde büyük faydası var. Herkesi sağlıklı yaşam için limon tüketmeye çağırıyorum’’ şeklinde konuştu.

Limon tezgâhında 250 boy limonun sandığını 3 dakikada sararak doldurduğunu belirten Nazlı Gürsoy da burada çalışarak üniversitede iki öğrenci okuttuğunu dile getirdi.

Evlerinin geçimlerini limon paketlemesinde çalışarak sağladıklarını kaydeden Gürsoy, limon tezgahları var olduğu sürece kendilerinin de çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Gürsoy, limonları sandığa 3 dakikada sararak hazır hale getirdiğini ifade etti.

Nevşehir’in Ortahisar bölgesinde soğuk hava deposu bulunan Yaşar Duruer ise, buradan depolara giden limonlar belirli zaman sonra yeniden işlenerek yurt içine ve yurt dışına gönderildiğini belirtti.