EKONOMİ
Giriş Tarihi : 15-12-2021 14:58   Güncelleme : 15-12-2021 15:27

Mersin Valisi Su Yeni Çeşit Muz Hasadı Yaptı

Mersin Valisi Ali İhsan Su, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü yerleşkesindeki muz serasında yeni çeşit muzların hasadını yaptı.

Mersin Valisi Su Yeni Çeşit Muz Hasadı Yaptı

Beraberinde Erdemli Kaymakamı Avni Kula, enstitü müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, Erdemli Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Özkan ve Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ile birlikte geliştirilen muz hasadı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Enstitü müdürü Doç. Dr. Davut Keleş’ten çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Su, enstitünün muz ıslah çalışmalarını 2006 yılından bu yana aralıksız sürdürdüğünü belirtti.

Enstitü tarafından ıslahı yapılan Alata Azmanı’’ muzun 2019 yılında tescil ettirildiğini ve özel sektörün hizmetine sunulduğunu belirten Su, 2020 yılında 2 milyon, 2021 yılında 3 milyon adet  fide satışı ile yaklaşık 25 bin dekar alanda dikimi yapıldığını belirterek, ‘’Bu alan Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılamaktadır. Alata azmanı muzun kalite ve veriminin yüksek olduğunu söyledi.

Islahı yapılan muz çeşidinden çiftçilerin fazlası ile istifade ederek kazanç elde edeceğini belirten Vali Su, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün a yeni muz çeşidini de tescile sunduklarını kaydetti.

Enstitünün sadece muz ıslahı yapmadığını tüm meyve ve sebze çeşitlerinin ıslahına yönelik çalışmalar da yürütüyor vurgulayan Vali Su, ‘’Yeni çeşitlerimiz tüm çiftçilerimize hayırlı olsun’’ dedi.

Alata bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, Erdemli muzu populasyonundan selekte edilen 1 adet muz genotipi olmak üzere toplam 6 adet muz çeşit adayının  2021 yılında çeşit tesciline başvurusu yapıldığını ifade etti.

Özel sektör ile işbirliği kapsamında tescile sunulan muz çeşit adaylarından  2 tanesi bitki boyu bodur, birim alana daha fazla dikilen,verimi yüksek açık alanda ve alçak seralarda yetiştiriciliğe uygun çeşit adayı olduğunu belirtti.

Anamur Ziraat Odası  işbrliği ile tescile sunulan bodur muz genotipinin 550 rakıma kadar yetişebilen soğuğa tolerant ve açık alanlarda yetiştiriciliğe uygun  muz çeşit adayı olduğunu kaydeden Keleş, bu çeşit adayının sektöre kazandırılması ile birlikte üreticilerin sera kurulum maliyetleri ortadan kalkacağını ifade etti.

Erdemli muzu populasyonu içerisinden selekte edilen muz çeşit adayı hem olgunlaştırarak yenebilen hem de kızartılarak yenebilen, cips üretimine uygun sanayiye yönelik kullanılabilecek bir muz çeşit adayı diyen Keleş, ‘’Bu genotipte soğuğa tolerant ve açık alanda yetiştiriciliğe uygun bir genotiptir. Ayrıca yine “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlamasına Dair Yönetmelik” kapsamında Anamur Ziraat Odasının başvurusu üzerine Azman muz çeşit adayı fideleri dikilerek gözlem çalışmalarına başlandığını vurguladı.