EĞİTİM
Giriş Tarihi : 15-12-2021 12:39   Güncelleme : 15-12-2021 14:27

Erdemli'li Arıcılara ‘Bal Arısı Sağlığı ve Biyogüvenlik’ Eğitimi

Mersin Arı Üreticileri Birliği, Erdemli Ticaret Odası, Erdemli Akdeniz Naturel Yaşam Derneği (NATURELDER) Slowfood Derneği ve Eğriçayır balının ortak girişimi ile arıcılara ‘’Bal Arısı Sağlığı ve Biyo Güvenlik’’ eğitimi verildi.

Erdemli'li Arıcılara ‘Bal Arısı Sağlığı ve Biyogüvenlik’ Eğitimi

Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda düzenlenen eğitime Bursa Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Kaliteli ve güvenir bal üretimine dikkat çeken Aydın, pandemi ile birlikte dünyanın artık güvenli gıda talebinde bulunduğunu söyledi.

Küresel iklim değişikliğinin temel sebeplerinden birisinin de tarım ve hayvancılıkta kimyasal ilaç kullanımının giderek hızla arttığına dikkat çeken Aydın,  artık arıcılıkta pestisit ve antibiyotik gibi kimyasal ilaçların kullanımına son verip organik arıcılığa geçilmesi gerektiğini belirtti.

Kovanlarda yavru çürüklüğü için arı kolonilerinin güçlü tutulması gerektiğini anımsatan Aydın, Varoa zararlısına karşı ise formik ve oksalit asit gibi organik ilaçların kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Arılarda Nosema hastalığının tüm diğer hastalıkların oluşumuna zemin hazırladığını bunun için kolonilere kekik suyu gibi doğal ilaçların verilmesi ile arıların çok çabuk iyileştiğini vurguladı.

Bal ihracatı için kalıntısız bal üretmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, ‘’Eğer antibiyotik kullanırsak hem arılarımızın sindirim sisteminde bulunan faydalı bakterileri öldürmüş, hem de ballarda antibiyotik kalıntısı çıkmasına neden oluruz. Kalıntılı balı da hiçbir ülke ithal etmek istemez’’ dedi.

Arılar için temiz su kaynağının da önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Levent Aydın, arı hastalıklarının büyük çoğunluğunun kirli sulardan taşındığını bu yüzden arıcıların arılıklarında mutlaka arılar için temiz su bulundurmaları gerektiğini kaydetti.

Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız da yaptığı konuşmada, bu tür eğitimlerin sağlıklı ve kaliteli bal üretimi için pozitif katkısının olacağını söyledi.  İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü olarak arıcılara yönelik bu tür eğitimlerin daha sık verilmesine katkı sağladıklarını belirten Yıldız, eğitim önemli diyerek şöyle konuştu:

‘’2019 yılında Kanada’nın Montreal kentinde dünya arıcılık kongresine Erdemli’den katılan Eğriçayır firması dünyanın en kaliteli balı seçildi. Bu hem ülkemizi hem de ilçe olarak bizleri mutlu etti. En zengin çiçek florasına sahip Toroslarda daha kaliteli bal üretip yurt dışına daha fazla ihraca yapıp döviz getirmek için bu tür eğitimler şart. Arıcılarımızın en büyük sıkıntılarından bir tanesi arı ölümleridir. Arı ölümlerinin önüne geçmek için var gücümüz ile çalışıyoruz, bu eğitim de bunlardan bir tanesidir.’’

Mersin Arı Üreticileri Birliği Başkanı Adem Kurt ise il genelinde birliğe kayıtlı 4 bin üyenin bulunduğunu belirterek, 300 bin koloni ile ülke genelinde 5’inci sırada bulunduklarını bu nedenle de arıcılığın Mersin’de önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Mersin’in bir arıcılık şehri olduğunu ve arı ürünleri üretiminin Mersin ekonomisinde büyük yeri olduğunu ifade eden Kurt, dünyanın en iyi ve en kaliteli balı seçilen balın Mersin’ de üretildiğini de hatırlatarak, ‘’Daha kaliteli arı ürünleri üretmek ve ihraç etmek için üyelerimize eğitim organizasyonu yapıyoruz, bu eğitimde bunun bir parçasıdır’’ diye belirtti.

Arı ürünlerinde yüksek kalitenin eğitimle ile yakalanacağına inandıklarının altını çizen Kurt, herşeyin başının eğitimden geçtiğini arıcılarında kaliteli bal üretimi için eğitim ve donanımlı olmasını istediklerini vurguladı.

Organik Arı Yetiştiricisi Celal Çay da yaptığı konuşmada, almış oldukları bu eğitimler ile Mersin Arıcıları olarak ihracat için yüksek kaliteli arı ürünleri üretip Avrupa, körfez ülkeleri ve uzakdoğuya ihracat yapma hedeflerinin olduğunu söyledi.

Ülkemize döviz kazandırıp katkı yapmak için sadece iç piyasa için üretim yapmayacağız diyen Celal Çay şöyle konuştu:

‘’İhracat içinde üretim yapacağız, bunu tek başımıza yapamayız, ilimizdeki tüm diğer arıcılar ile ortak çalışıp kontrollü arıcılık yaparak hep beraber başaracağız. Yurt dışına bal ihraç edip ülkeye döviz girdisi sağlamak istiyorsak bilgi dağarcığımızı çoğaltmalıyız.’’

Erdemli Akdeniz Naturel Yaşam Derneği (NATURELDER) başkanı Avni Taşyürek te konuşmasında, eğitimin önemine değinerek, ‘’Organik üretimin geliştirilmesi için bu tür eğitimler şart’’ dedi.

Eğitim sonunda Mersin Arı Üreticileri Birliği Başkanı Adem Kurt, Prof. Dr. Levent Aydın’a teşekkür plaketi verdi.