EKONOMİ
Giriş Tarihi : 02-11-2021 18:44   Güncelleme : 02-11-2021 20:17

Tanesi 1,5 Kilo Gelen Bu Narın Tadını Tüm Türkiye Biliyor

İsmini yetiştiği köyünden alan 'Keben' narının 1 tanesi ortalama 1,5 kilogram geliyor.

Tanesi 1,5 Kilo Gelen Bu Narın Tadını Tüm Türkiye Biliyor

Yıllık 5-6 bin tona yakın narın üretildiği Silifke ilçesine bağlı Keben Mahallesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 33N16 olarak tescillenmiş narda hasat başladı. Ortalama 1 ile 1,5 kilogram ağırlığında olan ve büyüklüğü ile görenleri şaşkına uğratan Keben Nar'ının farklı ve tatlı aroması ile de bilenlerin vazgeçemediği tatlar arasında yer alıyor.

Bin bir emekle yetiştirilip toplanan narların büyük bir bölümü sofralık olarak satıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, yılda 5-6 bin ton nar üretilerek geliri ile bölge çiftçisine büyük katkı sağladığını kaydetti.

Dedelerinden kalan 40 yıllık nar ağaçlarının bulunduğu bahçede baba Mehmet Raşit Yalçın ile oğlu Alpay Yalçın aile bireylerinin katılımı ile hasatlarını yapıyor. Toplanan ve ebat ve ortalama kilogramlarına kadar ayrılan narlar daha sonra müşterilere sunulmak üzere pazara gönderiliyor.

Keben mahallesinde çiftçilikle uğraşan Alpay Yalçın, ”Burada Keben Narı hasadımızı yapıyoruz. Bunların ağırlığı 1 ile 2 kilogram arasında. Şuana kadar 2 kilograma ulaşan narlarımız oldu. Şuanda elimde gördüğünüz nar ise 1,5 kilogram civarında. Bunların satışını yapmak için hasadını yaptık. Güzel bir çeşittir, tadı hoştur, herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

Tatlı mayhoş bir tadı olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Bu bahçe 40 yıl önce dedemizden bize miras kaldı ve o zamandan beri narlarımıza bakıp hasadını yapıyoruz. Aroması çok iyidir. Alıp tadanlar çok memnun kalırlar, aroması o kadar güzeldir. Herkese faydalanması için tavsiye ediyorum.  Narın kilogram fiyatı ise 7 ile 10 lira arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

Narın büyüklüğünü görenlerin şaşırdığına vurgu yaparak ‘‘Bu kadar büyük nar mı olur” diyenlerin olduğunu anımsatan Yalçın, bunda bölgeden geçerek Akdeniz’e ulaşan Göksu nehrinin micro klima etkisi yapmasının etkili olduğunu kaydetti.

70 yaşındaki Mehmet Raşit Yalçın ise 50 yılının tarlada narla uğraşmakla geçtiğini belirterek, ‘’Bizim narlarımız tamamen doğal. Hiçbir kimyasal kullanılmadan yetiştiriliyor sadece gerektiği zaman hayvan gübresi kullanılıyor. Topraktan mı bilmiyoruz bu narın ayrı bir aroması ve lezzeti var. Köy içinde yetişen narlar ise bu mevkidekinden biraz daha kaliteli. Aynı cins nar, köy içindekinin aroması bundan daha güzel" şeklinde konuştu.

Narın hiçbir şeyini israf etmediklerine değinen Yalçın, ”Pazara gidecek olanı pazarlarız, gitmeyeni ekşi olarak değerlendiririz. Ekşiden çıkan çekirdeklerini hayvanlara yem olarak kullanırız, kabuklarını ise yakacak yaparız. Narın hiçbir şeyini zayi etmiyoruz. Ama pazarlamanın dışında eziyeti çok. Ekşisini yapmak zor" ifadesini kullandı.

Daha çok Mersin ve Adana çevresinde bilinerek tüketildiğini aktaran Yalçın, bilenlerin hediye olarak Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere bir çok ilden sipariş verdiğini sözlerine ekledi.