EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-10-2021 12:41   Güncelleme : 21-10-2021 12:41

6 Adet Yerli Muz Çeşidi Tescilleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’ ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün 2006 yılından bu yana yürüttüğü Muz ıslah çalışmalarının devam ettiği 6 adet yerli muz çeşidinin tescilleneceği bildirildi.

6 Adet Yerli Muz Çeşidi Tescilleniyor

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, kalitesi yüksek, verimi üreticisinin yüzünü güldürecek muz üretimine yönelik TAGEM destekli ve özel sektör ile yapılan projeler sonucunda 6 adet muz çeşidinin tescili için Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğüne başvuru yapıldığını ve tescilin yaklaşık 2 yıl süreceğini, tescil döneminde muzlara verilecek isimler de belirlenmiş olacağını söyledi.

Enstitünün açık alanda ve seralarda yetiştiriciliği yapılan subtropik iklim meyveleri üzerine Ar-Ge çalışmaları yürüttüğünü belirten Keleş, muz ıslahı çalışmaları ile yeni çeşitler geliştirilmesi hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Türkiye olarak kendi ekolojik şartlarımıza uygun çeşitlerin geliştirildiğinde çiftçilerin işe başlamandan birçok sorununu çözme imkanı bulunduğunu kaydeden Keleş, bu amaçla Alata Azmanı ismi verilen muz çeşidi geliştirdik ve tescilini alarak özel şirkete devrettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’Bunun yanında ıslah çalışmalarımız özel sektör ile TAGEM desteğinde hızlı bir şekilde devam etmektedir. 6 adet muz çeşidi geliştirme çalışmalarının tamamlandığını ve tescili için Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğüne başvurumuzu yaptık. Geliştirdiğimiz muzlardan bir tanesi halk arasında bodur muzlardan geliştirilmiştir. Bilindiği üzere muz üretimi için yüksek seralar gerekmektedir. Bodur muz da ise tam tersine domates ve biber gibi sebzelerin yetiştirildiği engin seralarda yetişebiliyor, yeni bir sera kurulumuna gerek duyulmuyor. Serası boş olan çiftçimiz serasına bodur muz dikimi yaparak sebze yetiştirmediği alanları değerlendirmiş olacak. Bunun da özellikle çiftçiler açısından önemli olduğuna inanıyoruz.’’

Antalya Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı ilçelerinde açıkta muz yetiştiriciliğinin yapıldığına değinen Keleş, açıkta muz yetiştiriciliğinde soğuğa toleranslı çeşit geliştirmek için Enstitü uzmanlarının Ar-Ge çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünün altını çizerek şöyle konuştu:

“Bu anlamda bir tane muz çeşidimiz Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü’ ne tescili için başvurusu yapıldı. Ümit ediyoruz ki çiftçilerimizin açıkta da daha kaliteli muz üretimi için gerekli olan muz çeşidini geliştirmiş olacağız.”

ÜRETİCİ KAZANACAK

Aday çeşidimiz olan Bodur muz çeşidinin oluk altı yüksekliği 4 metre olan seralarda dahi yetiştirilebileceğini vurgulayan Keleş, bodur muz çeşidinin dik yapraklı olması nedeni ile serada daha sık yani fazla dikime imkan veriyor. Hevenk ağılığı yaklaşık 40-50 kilogram arasında ve 12 ile 16 tarak bulunmaktadır. Bu hevenkte ise 15 tarak bulunmaktadır. Bu da Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 35 fazlası anlamına geliyor çünkü Türkiye ortalaması 10- 12 taraktır. Bu da diğerlerine göre daha verimli olduğunu gösteriyor. Bodur muz çeşit adayından 1 tanesi sık dikime uygundur. Normal serada 1 dekara 180-202 fide dikilirken bodur muzda ise bir dekara 2x2 dikim yapıldığında diğerine göre dikim sayısı 250 adet’e çıkıyor ve yüzde 25 daha fazla verim sağlıyor’’ şeklinde konuştu.

Muz çalışması yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Yalçın, ise Enstitü olarak geliştirilen 6 çeşit muzdan iki tanesinin açık alanda yetiştirilen muz olduğunu ifade ederek, “Artık muz yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz de geliştirdiğimiz çeşitlerle açık alanda da verimi yüksek, kaliteli ve soğuğa toleranslı muz yetiştirebilecektir. Açıkta yetiştirilen muz çeşitlerinin aroması da farklı olacaktır’’ diye belirtti.

Erdemliye has açıkta yetiştirilen muzun diğerlerine oranla nişasta oranının farklılık bulunduğunu anımsatan Yalçın, hem açıkta hem de sera ortamına göre geliştirilen muzların tescil çalışması sürdüğünü kaydetti.