EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-10-2021 11:40   Güncelleme : 13-10-2021 11:45

Asırlık Kara Kovanlardan Lezzetli Bal Fışkırdı

Mersin’in Erdemli ilçesinde Yörüklerin 100 yıl önce doğal bal almak üzere yaptıkları kara kovanlarda üretilen balın hasadı yapıldı. Yörüklerin asırlık kovanlarıyla göçtükleri yol güzergahlarını takip ederek üretilerek hasadı yapılan ballar büyük ilgi görüyor.

Asırlık Kara Kovanlardan Lezzetli Bal Fışkırdı

Erdemli Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat (ASO) Müdürlüğünde arı üreticiliği eğitmenliği yapan Yıldız Zeynep Mavi, öğrencileri ile birlikte Yörük atalarının 100 yıl önce geleneksel olarak elde ürettiği ‘kara kovan balı’ üretimi için ‘’Yörük atalarımın 100 yıllık kara kovanda geleneksel bal üretimi’’ projesini başlattıklarını söyledi.

10 aylık çalışmanın ardından 15 adet kara kovandan bal hasadını yaptıklarını kilosunu da 500 liradan sattıklarını belirten Mavi, Yörük atalarının 100 yıl önce kaliteli bal elde etmek üzere kullandıkları teknikleri  yaşayanlardan derleyerek aynı kaliteyi elde etmek üzere kara kovanda bal ürettiklerini belirtti.

Tarihi kara kovanlarda üretilen balın değerine kıymetin yetmediğini bin liradan satılması gereken balı, günümüzün ekonomik şartları da göz önüne alarak kilosunu 500 liradan sattıklarını kaydetti. Kara kovan balının hasadı yapılmadan taliplilelirin balı aldığını vurgulayan Mavi, ‘’Talep çok ancak üretim sınırlı. Her kovandan ortalama 3 ile 7 kilo arasında bal çıkıyor. Biz bu yıl ilk kez 15 kovanla başladık ve gelecek yıl bunu 50 kovana çıkartmayı hedeliyoruz. Böylece hem Yörük geleneklerimizi yaşatıyoruz hem de organik arıcılığa dikkat çekmek istiyoruz. Şimdi de gelecek yılın balına talipliler siparişlerini vermeye başladı’’ dedi.

Mavi, yaptıkları çalışma hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaliteli kara kovan balı üretimi için 100 yıl önce yapılan kara kovanları özellikle kırsal kesimdeki mahalleleri gezerek temin ederek orijinalini bozmadan bakım yaptık. Arıcılık kursuna katılan kursiyerler ile 2021 yılbaşında ‘’Yörük atalarımın 100 yıllık kara kovanda geleneksel bal üretimi’’ projesini başlattık. Projemiz kapsamında Orta Akdeniz'de orman köylerimizde bulunan 100 yıllık tarihi kara kovanlarımızı evlerin depolarına atılmış olan kovanları odunluklardan topladık ve orijinalini bozmadan bakımı yaparak üretime geçirdik. Amacımız hem Yörük atalarımızın göç yollarında kara kovanda ürettikleri o leziz bal senfonisini yeniden ortaya çıkartmak hem de organik üretime dikkat çekmekti. Erdemlili Yörüklerin üretim güzergâhını göç yurtlarını, göç yollarını takip ettik ve ilçeye 38 kilometre mesafedeki Güzeloluk Mahallesi Ardıçoluğu yaylasında kara kovandan hasadımızı yaptık. Çocukluğumuzdaki boğazımızı yakarak çıtır çıkır yediğimiz, bal yememize rağmen su içme gereği duymadığımız  bu leziz balı yeniden elde ederek gelecek nesillere aktaracak olmanın mutluluğunu yaşadık’’ dedi.

Kursiyerlerden Rukiye Aydın da "Kara kovan balını amcamlarda küçükken tatmıştım, çok lezzetli bir tadı vardı. Ancak daha sonra o tat da bal yiyemedik. Çocukluğumun balını şimdi kendimiz üretmek için projeye katıldım. Çok şifalı faydalı bir bal. Arıya hiçbir el değmeden üretildiği için ağızda petekleri bile çıtır çıtır dağılan sağlıklı bir bal. Tek kelime ile aynı taştan çıkarılan doğal bal ile aynı. İnsan yemeye doyamıyor’’ ifadesini kullandı.

Kursiyerlerden Emre Ersen ise, Yörük atalarımızın geleneklerini yaşatacağımız için mutluyum diyerek, ‘’100 yıllık balın lezzetinin peşinden gidiyoruz’’ diye kaydetti.