EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-03-2021 18:36

Asırlık Ata Tohumu İle Yerli Domates Yetiştiriyor

Mersin’in Erdemli ilçesinde Muhammed Bulut, yaklaşık 100 yıldır (1 Asır) ataları tarafından gözleri gibi korunarak yerli domates tohumundan ürettiği organik Anadolu yerli domatesinin kilosu 6 liradan sattığını açıkladı.

Asırlık Ata Tohumu İle Yerli Domates Yetiştiriyor

Asırlık tohumdan yerli domates üretimi ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Bulut, eşi ile birlikte halk arasında lapcin, süper, ragıp, cavcav ya da anam babam olarak bilinen yerli domates çeşidini gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarmayı düşündüğünü söyledi.

Bulut, diğer domates çeşitlerine göre organik ve az üretilmesinin yanında lezzeti ve aromasıyla sofralarımızın vazgeçilmez olan yerli domates diğer domates çeşitlerine göre daha pahalıya alıcı buluyor. Diğer domates çeşitleri 3 liraya satılırken Anadolu yerli domatesin kilosunun 6 liradan alıcı bulduğunu belirtti.

Hiçbir hibrit tohum karıştırılmadan üretilen fidelerin bakımının da diğerlerine oranla daha kolay olduğunu kaydeden Bulut, ‘’Atalarımızdan devraldığımız bu kıymetli tohumlardan üretilen domateslerin tozlanmasını sağlamak için de arı kullandıklarını hiç kimyasal kullanmadıklarını hatta olası birçok zararlılara karşı kullanılacak ilaçları da kendilerinin yaptığını vurguladı. Muhammed Bulut şöyle konuştu:

‘’Yaklaşık 100 yıldan bu yana atalarımızın kullandığı yerli domatesin tohumunu geleneksel yöntemle korumaya ve çoğaltmayı sürdürüyoruz. Tohuma hibrit karışmaması için domatesi fidenin üzerinde kızartarak kendimiz alıyor, fidesini de kendimiz geleneksel yöntemle dikiyoruz.

Hiç kimyasal kullanmadan organik olarak ürettiğimiz dümatesimizin bir tanesi 200 ile 400 gram arasında geliyor. Diğer tane domateslerin kilosu 2 liraya giderken yerli domatesin kilosunu biz 5-6 liradan satıyoruz. Pazar sorunumuz hiç yok alıcı ayağımıza kadar geliyor. Öyle ki İstanbul, Ankara, Kayseri ve İzmir gibi illerden teefonla arayıp bize domates gönder diyenler var bu da bizi mutlu ediyor. Kendimiz gibi tüm üreticilerimizin bu yerli Anadolu domatesinden üretmesini isteriz.’’

Muhammed Bulut’un esi Emine Bulut ise, ‘’Asırlık ata tohumundan üretilen yerli domatesi yetiştirmek üzere eşine yardım ettiğini belirterek, iki çocuğum var onları nasıl sağlıklı yetiştiriyorsam domatesi de aynı yetiştiriyorum. Kendimizin yemek istemediği domatesi neden başkasına yedilerim ki. Ancak şu var ki, diğer domatesle lapçin dediğimiz yerli domatesi sofraya getirip yemeye başladığımızda yerli domatesin tadı bir başka güzel. Yerli domatesin içerisi etli ve dolgun olduğu için kilo ağırlığından dolayı üreticiye de kazandırıyor. Lezzet ve aromasıyla bizi geçmişe de götürüyor’’ diye konuştu.

Anne babasının organik olarak yetiştirdiği domatesi afiyetle yiyen 5 yaşındaki Ümmü Bulut ise, domatesin çok lezzetli ve doyurucu olduğunu söylüyor. Küçük kızın domates yemesi iştahları kabartıyor.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Yeni web sitemizi beğendiniz mi?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA