EKONOMİ
Giriş Tarihi : 16-02-2021 19:18

Limon Hasadı Sona Erdi, Limonlar Dinlenmeye Alınıyor

Türkiye’de Limonun Başkenti olan ve Limon Üretiminin %60’ının yapıldığı Mersin’in Erdemli ilçesinde limon hasadının sonuna gelindiği bildirildi. Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, ihracat ve iç piyasaya verilen limonun dışında yaz döneminde iç ve dış talebi karşılamak üzere ‘yağata’ dinlenmeye alınmak üzere soğuk hava depolarına konulmaya başlandığını söyledi.

Limon Hasadı Sona Erdi, Limonlar Dinlenmeye Alınıyor

Mersin’in Erdemli İlçesinde Hasadı sona eren limonun yaz aylarında iç ve dış talebi karşılamak üzere yaklaşık 7 milyon sandık limonun Ürgüp ve Mersin’in çeşitli bölgesindeki soğuk hava depolarına dinlenmeye alınmaya başlandığı bildirildi.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen çiftçilerin üretim yapmayı sürdürdüğünü, üretilen limonların hem yurt içi ihtiyacı hem de ihracat taleplerini karşılayacak durumda olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde üretilen 1 milyon 300 bin ton limonun yüzde 60’ının yani 600-700 bin tonunun Mersin’de üretildiğini belirten Şahin, ‘’Mersin limon üretiminde önemli bir kent ve kentin ana geçim kaynaklarından bir tanesi de limon yetiştiriciliğidir. Açıkta yetiştirilen ürünlerin başında limon gelmekte yazın sıcağında kışın da dondurucu soğukta yetiştirilmektedir’’ dedi.

 

Türkiye’de Limonun Başkenti olan ve Limon Üretiminin %60’ının yapıldığı Mersin’in Erdemli ilçesinde limon hasadının sonuna gelindiği bildirildi.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, ihracat ve iç piyasaya verilen limonun dışında yaz döneminde iç ve dış talebi karşılamak üzere ‘yağata’ dinlenmeye alınmak üzere soğuk hava depolarına konulmaya başlandığını söyledi.

Geçen yıl Mersin bölgesinden yaklaşık 7 milyon sandık limonun soğuk hava depolarına dinlenmeye konulduğunun bu yıl da aynı rakamın depolara dinlenmeye iletildiğini kaydeden Şahin, ‘’Elimizdeki limonumuz hem iç piyasaya, hem ihracata hem de sıcak geçen aylarda arz ve talebi karşılayacak ürün mevcuttur’’ dedi.

Limon hasadı ve limonların depolara konulması ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan MERTÜB Başkanı Ahmet Dursen Şahin, Türkiye genelinde yetiştirilen 1 milyon 300 bin ton limonun yüzde 60’ının yani 600-700 bin tonunun Mersin bölgesinde yetiştiğini belirten Şahin, ‘’Limon hasadının sonuna geliniyor ve kesimi yapılan limonlar gerekli işlemlerden geçirilerek bir kısmı iç piyasaya, bir kısmı ihracata bir kısmı da yaz döneminde arz ve talebi karşılamak üzere depdolara dinlenmeye yani halk arasındaki ifade ile ‘’Yatağa’’ alınıyor’’ diye konuştu.

Yılın 12 ayı limon piyasaya sürülebilmeli diyen Şahin şöyle konuştu:

‘’Bin bir emekle yazın kavurucu sıcakta, kışın ise dondurucu soğukta üretimi gerçekleşen limonun hepsini ihracata gönderme, iç piyasada da tüketme şansımız yok. Eğer üretilenlerin hepsini ihraç etmiş olsak bu kez iç tüketimi karşılayamayız ve yurt dışından ithal limon getirmek zorunda kalırız. Bu da üreticiye de ülkeye de farklı yük getirir.  Arz talep dengesinin sağlanması için limonlarımızı depolara yatağa yani dinlenmeye alıyoruz.’’

 

Restoran ve kafeler açılmalı

Limon piyasasınının özellikle iç piyasada hareketlenmesi için pandemi kuralları çerçevesinde restaurant ve kafelerin açılması gerektiğine dikkat çeken Şahin, ‘’Hepimiz çok iyi bilmekteyiz  ki, limonun en fazla kullanıldığı iki sektör var bunlardan bir tanesi restaurantlar diğeri ise kafeler. Pandemi nedni ile restaurant ve kafeler kapalı olduğu için limon tüketikiminde sürüm az oldu ve stokta birikme yaşandı. Eldeki stoğun erimesi için limonun en fazla kullanıldığı restaurant ve kafelerin biran evvel açılması gerekiyor. Ayrıca ülkemize yetecek narenciye ve limon ürünümüz mevcuttur. Kimse bundan dolayı sıkıntı ve kaygı duymasın’’ şeklinde konuştu.

Üretici Bünyamin Ayaz ise, limon hasad döneminin sonuna gelindiğini belirterek, ‘’Kesimini yaptığımız limonların bir kısmını iç piyasaya, bir kısmını ihracata gönderdik. Kesimi yapılan limonun yaz aylarında arz ve talebi karşılaması amacıyla bir kısmını da soğukhava depolarına dinlenmeye aldık. İhtiyaç olduğu sürece ülkemizi ve piyasayı limonsuz bırakmayacağız. İç piyasada limonun en fazla kullanıldığı yerlerden restaurant ve kafeler pandemi nedeni ile kapalı. Kovid kuralları çerçevesinde restaurant ve kafeler açılırsa ürün daha rahat tüketilir’’ vurgusunda bulundu.

Üretici Bayram Ali Aydın’da limon kesim sezonunun sonuna gelindiğini belirtti. Pandemi nedeni ile tüketimde sıkıntı yaşandığını belirten Aydın, iç tüketimde özellikle restaurant ve kafelerin açılmasıyla tüketiminde hızlanacağını kaydetti.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA