GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-11-2020 18:44   Güncelleme : 25-11-2020 19:04

Akciğere ve Öksürüğe İyi Gelen Organik Keçiboynuzu Çiçeği Balı Sağımı Yapıldı

Mersin İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Adem Kurt, ‘’Yurdun birçok bölgesi karla kaplanırken Doğu Akdeniz’in önemli turizm kenti Mersin’in Erdemli ilçesinde arıcılar yaylalardan kışlağa arılarını indirdi. Halk arasında haraç ya da keçiboynuzu olarak anılan harnup çiçeği balı sağımı yapılıyor. Bu doğanın Akdeniz bölgesine verdiği en güzel nimetlerden birisi. Bu mevsimde bal sağımı yapan üreticilerimizin yüzü gülüyor’’ dedi.

Akciğere ve Öksürüğe İyi Gelen Organik Keçiboynuzu Çiçeği Balı Sağımı Yapıldı

Mersin arıcılar birliği başkanı arıların saldırısına uğradı

Gazetecilere bilgi vermek için kamera karşısına geçen birlik başkanı Adem Kurt’u arılar rahat bırakmayarak soktu. Başkan Kurt’un röportajı arıların iki kez saldırısı sonrası yarıda kaldı. Arılar Kurt’un sağ kulağının aynı noktasından 4 defa sokması dikkat çekti. Başkan Kurt, ‘’Biz Kasım ayında hiçbir yerde bal sağımı yapılmadığını ancak Mersin sahillerinde yapıldığını anlatacaktık o da olmadı arıların saldırısına uğradık. Ancak sokan arı olsun’’ diyerek espri yaptı.

Bahar aylarında narenciye sezonu ile başlanılan bal sağımına Kasım ayının sonuna gelinmesine rağmen devam edildiğini belirten Kurt şöyle konuştu:

‘’Bahar aylarında narenciye sezonu ile başladığımız bal sağımına, ardından sandal, Toroslar’da polifloralı kır balı yani çiçek balı hasadı yapıldı. Kasım ayının sonuna yaklaşıldığı şu günlerde harnup çiçeği (keçiboynuzu) balı hasadına devam ediyoruz. Yurdun birçok bölgesi karlarla kaplandı ve havalar soğudu arılar da uykuya geçti. Ancak Doğu Akdeniz’in turizm merkezi olan Mersin sahillerinde havalar çok iyi ve keçiboynuzu çiçeği balı hasadına devam ediyoruz.’’

Mersin genelinde 4 binin üzerinde üyelerinin bulunduğunu ve arıcıların keçiboynuzu balı hasadına yapmayı sürdürdüğünü vurgulayan Kurt, keçiboynuzu balının Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) pandemi rahatsızlığına iyi geldiğini ifade ederek, ‘’Pandemi döneminde arı ürünlerine özellikle de keçiboynuzu balına talep arttı. Nedeni ise Keçiboynuzu çiçeği balının akciğer rahatsızlığına iyi gelmesinden kaynaklanıyor. Arıcılarımız talebi karşılamaya çalışıyor. Üretilen balın satılması da arıcılarımızın yüzünü güldürüyor’’ diye konuştu.

İnsanlara faydalı olmak için çalışıyoruz

Eğriçayır balı üreticisi Celal Çay da, keçiboynuzu çiçeği balını hasat etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bu mevsimde başka yerde bal sağımı yapmanın mümkün olmadığını, kış şartları nedeni ile arıların uykuya geçtiğini vurgulayan Çay, ‘’Mersin bölgesi arıcılık yapmak için iklim yapısı itibarı ile en ideal yer. Düşünsenize soğuk kış aylarına girilmesine rağmen biz keçiboynuzu çiçeğinden, insan sağlığına faydalı bal hasadı yapıyoruz. Anadolu’nun birçok bölgesinde arılar uykuya geçti, ancak Kasım ayı sonuna gelinmesine rağmen arılar keçiboynuzu çiçeklerinden bal yapıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirildiği bilinen Keçiboynuzu çiçeği balının akciğer rahatsızlığı ile tüp bebek merkezleri tarafından aşırı talep görüyor. Pandemi döneminde insanlara faydalı olabilmek için biz de organik keçiboynuzu çiçeği balı sağımı yaparak tüketicilere ulaştırmaktan çok mutluyuz’’ şeklinde konuştu.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Beşiktaş1941
  • 2Galatasaray2039
  • 3Fenerbahçe1939
  • 4Gaziantep FK1934
  • 5Trabzonspor2033
  • 6Alanyaspor1931
  • 7Hatayspor1931
  • 8Fatih Karagümrük2030
  • 9Yeni Malatyaspor2027
  • 10Antalyaspor2026
  • 11Göztepe1925
  • 12Çaykur Rizespor2025
  • 13Sivasspor1924
  • 14Başakşehir FK2024
  • 15Konyaspor2023
  • 16Kasımpaşa1922
  • 17Kayserispor1919
  • 18Gençlerbirliği2019
  • 19MKE Ankaragücü1918
  • 20BB Erzurumspor2017
  • 21Denizlispor2014
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Yeni web sitemizi beğendiniz mi?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA