EKONOMİ
Giriş Tarihi : 06-11-2020 17:17

Avokado’nun Fidanı Kendisinden Pahalı Meyvenin Tanesi 10 Lira Fidanı 50 Liraya Satılıyor

Mersin’in Erdemli ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erdemli Akdeniz Naturel Yaşam Derneği (NATURELDER) ile ortaklaşa Avokado meyvesinden alınan çekirdeklerin fidan dikiminde kullanılması etli kısmından ise yağ çıkartılması projesi başlatıldığı bildirildi.

Avokado’nun Fidanı Kendisinden Pahalı Meyvenin Tanesi 10 Lira Fidanı 50 Liraya Satılıyor

Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, son yılların en popüler meyvesi olan ve üreticisinin yüzünü güldüren Avokadonun yüzde 70’inin Antalya bölgesinde yüzde 20’sinin ise Mersin özellikle de Erdemli bölgesinde yetiştirildiğini, yılda 75 bin civarında Avokado fidesi üretildiğini söyledi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çiftçilerin arz ve taleplerine göre 4 bine yakın üç çeşit Avokado fidanı ürettiklerini kaydeden Yıldız, son yıllarda Avokadoya aşırı talepten kaynaklı fidan temininde çiftçilerin zorluk yaşadığını ve fiyatların daha fazla yükselmemesi için müdürlük olarak deneme sahasında fidan ürettiklerini dile getirdi.

Hasadının yapıldığı gün Avrupa ve Balkan ülkelerine ihracatının da yapıldığını ifade eden Yıldız, ‘’Bilindiği gibi Erdemli ilçemizin ana geçim kaynağı limon ve domates üretimindendir. Avokado üretimi ise son 10 yılda hızla arttı ve hem yurt içinden hem de yurt dışından talebin artmasına neden oldu. Şimdi çiftçilerimiz uygun bölgelerde avokado üretimine başladı. Bu bölge çiftçisi adına iyi bir gelişme’’ diye belirtti.

Avokado çekirdeğinden fidan yetiştiriciliği, kalan etli kısmından da yağ çıkartılması yönünde Erdemli Akdeniz Naturel Yaşam Derneğinin proje hazırlayarak ortak yapmamız yönündeki teklifine olumlu baktıklarını ve projeyi uygulamaya başladıklarını kaydeden Yıldız bu AR-GE çalışmasına üreticilerden İsmail Karaman ve Mezitli ilçesindeki Kılıçlar Zeytinyağı üretim tesisinin de destek verdiğini ifade etti.

AVOKADO’NUN FASDASI SAYMAKLA BİTMEZ

Avokado’nun fazla bakım ve masraf gerektirmeyen bir yetiştiriciliğinin bulunduğunu kaydeden Yıldız, bu meyve sofralarda ve özellikle kozmetik sanayinde kullanıldığını anti oksidan olarak A-C-E vitamini zengini bir meyve olduğunu vurguladı. Avokado’nun yapısı gereği demir, magnezyum ve potasyun mineral zengini bir meyvedir. Yine yapısı gereği doymamış yağ asitleri nedeni ile kolesterolün düşürülmesinde etkin rol oynuyor. Kalp ve damar hastalıklarının engellenmesinde de bolca tüketilmektedir. Bunun yanında hamile kadınların beslenmesinde mineral madde yönünden zengin olması nedeni ile de besleyici ve dengeleyici besin maddesi olarak tüketilebilmektedir.

Naturel olarak sofralarda tüketilmesinin yanında yağının çıkartılarak kozmetik sanayinde ham madde olarak ta bolca kullanılmaktadır. Özellikle güneş yağı kremlerinde, güzellik kremlerinde, sağlık sabunu ve kozmetik şampuanlarında da kullanılmaktadır. Yurt dışında birçok ülkede avokado yağı yemeklik sıvı yağ olarak kullanılmaktadır’’ diye konuştu.

ATIL DURUMDAKİ MEYVELER DEĞERLENDİRİLECEK

Avokado meyvesinin çekirdeğinden fidan üretimi, etli kısmından ise sıvı yağ çıkartılması konusunda Erdemli Akdeniz Naturel Yaşam Derneğinin müdürlüğümüze bu yönde yaptığı müracaata örnek üreticilerden İsmail Karaman’ın AR-GE çalışmasına destek verdiğini söyledi.

AR-GE çalışmasındaki amacın ekonomik değeri olmayan, fidan üretiminde kullanılan atıl durumdaki avokado meyvelerinin değerlendirilerek yağının çıkartılıp ekonomiye kazandırılmasının yanında üreticilere de ek gelir sağlanması amaçlanmaktadır. 

FİDAN YETİŞTİRMESİNİ ARKADAŞI TAVSİYE ETTİ

Avokado meyvesi üretiminin yanında fidan üretimine başladığını belirten İsmail Karaman, 20 yıldır çiftçilik yaptığını avokado üretimine geçtikten sonra para kazanmaya başladığını belirtti. Karaman, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine iki yıl önce avokadonun harap çekirdeğinden fidan üretimine başladığını ve yılda 2 bin fidan ürettiğini belirterek şöyle konuştu:

‘’Avokado yetiştiriciliği bölgede yeni olduğu için geçen yıl bir fidanı 35 liradan satarken bu yıl pandemi ve enflasyonun da etkisi ile 50 liraya satmaya başladık. Tabii aşırı talepten dolayı vatandaşın talebini karşılamada zorlanıyoruz.’’

Avokado’nun harap çekirdeğini fidan yetiştiriciliğinde atıl durumda kalan etli kısmını ise yağ yapımında kullanılmak üzere AR-GE çalışmasına tahsis ettiklerini dile getiren Karaman, ‘’Çekirdeğin dışında kalan etli kısmından elde edilecek yağ ile yüksek ısıda pişen yemeklerde, kozmetik sanayinde kullanılacak. AR-GE çalışması başarılı olması için üretici olarak bizde destek veriyoruz’’ şeklinde konuştu.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Alanyaspor923
  • 2Galatasaray1020
  • 3Fenerbahçe1020
  • 4Beşiktaş916
  • 5Kasımpaşa1015
  • 6Gaziantep FK1015
  • 7Fatih Karagümrük1014
  • 8Göztepe914
  • 9Başakşehir FK1014
  • 10Konyaspor912
  • 11Çaykur Rizespor912
  • 12Yeni Malatyaspor912
  • 13Hatayspor712
  • 14Trabzonspor1012
  • 15Antalyaspor1010
  • 16Sivasspor99
  • 17BB Erzurumspor99
  • 18Kayserispor98
  • 19Denizlispor96
  • 20Gençlerbirliği95
  • 21MKE Ankaragücü82
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Yeni web sitemizi beğendiniz mi?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA