GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-11-2020 17:07

Erdemli Zeytini Koruma Altında

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ‘ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, Mersin orijinli zeytin çeşitlerini koruma altına aldıklarını, bazılarında ise ıslah çalışması yürüttüklerini bildirdi.

Erdemli Zeytini Koruma Altında

Yürütülen çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Türkay, "Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü zeytin genetik parselimizde bölgemize has zeytin çeşitlerimizi genetik kaynak olarak, ağaç olarak koruyoruz. Bunun yanında Mersin orijinli çeşitlerimizin ıslah çalışmalarını sürdürüyoruz. Tarsus orijinli Sarı Ulak çeşidinde ıslah çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzdeki yıl tescile başvurmayı hedefliyoruz" dedi.

Mersin bölgesinin zeytin çeşidi bakımından ülkedeki ağaç sayısı açısından önemli bir yere sahip olduğunu bildiren Türkay, ‘’Mersin ilimizin Mut ilçesinde yerel zeytin genotiplerimiz var. Çöp aşı, topal aşı, yağ aşı ilk etapta sayabileceklerimiz. Bunların korunmasına yönelik ve genetik kaynak parselimizde bulunmasına yönelik bir çalışma yürütmekteyiz. Benzer bir çalışmayı yine Mut ilçesinde genetik kaynak parseli olarak kuracağız" diye konuştu.

Zeytinde adaptasyon kabiliyetinin kalite ve verimi etkilediğini anlatan Türkay, her zeytin çeşidinin farklı koşullarda farklı bölgelerde adaptasyon kabiliyetinin değiştiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

‘’Örnek vermek gerekirse; Ege bölgesine adapte olan bir çeşit, Akdeniz Bölgesinde aynı adaptasyonu gösteremeyebiliyor. Bu verim ve kalitenin düşmesine yol açıyor. Akdeniz sahil kuşağının sıcak ilkim yapısı gereği 0 rakımdan 800 rakıma kadar zeytin yetişebiliyor. Üreticilerimizin bölgemize adapte olmuş çeşitlerle zeytin tarımı yapmasında büyük fayda var. Bunun yanında düşük rakımda adepte olan bazı zeytin çeşitleri yüksek rakıma dikildiğinde uyum sağlayamayabiliyor. Yüksek verim, kaliteli ürün ve iyi fiyata ürünü piyasaya sürmek isteniyorsa uzmanından çeşit tavsiyesi alınız. Biz enstitü olarak çiftçilerimizin kaliteli ürün elde edip refah seviyesinin yükselmesini arzu etmekteyiz. Enstitümüzde AR-GE çalışması yapan tüm mühendislerimiz çiftçilerimizin hizmetindedir. Yeter ki bizlere danışılsın ve destek istensin.’’

Mersin orijinli yerel zeytin çeşitlerini koruma altına alındıklarını bazılarında ise ıslah çalışması yürüttüklerini kaydeden Türkay, "Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü zeytin genetik kaynakları parselimizde bölgemize has zeytin çeşitlerimizi genetik kaynak olarak, ağaç olarak koruyoruz. Bunun yanında Mersin orijinli çeşitlerimizin ıslah çalışmalarını sürdürüyoruz. Tarsus orijinli özellikle sofralık olarak kullanılan Sarı Ulak çeşidinde ıslah çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzdeki yıl tescile başvurmayı hedefliyoruz. Çiftçilerimize de tavsiye edilen çeşitlerle bahçe tesis etmelerini arzuluyoruz" dedi.

Avrupa piyasasında polifenol değeri yüksek zeytin yağı hedeflendiğini vurgulayan Türkay, ‘’Mersin orjinli çeşitlerimizde, Sarı Ulak ve Mut orjinli genotiplerimizde polifenol oranı yüksek zeytinlerimizin yağlarını Avrupa piyasasında yüksek fiyata alıcı bulabileceğini umut ediyoruz. Avrupa piyasasının istediği polifenolü yüksek zeytinyağı üretimi Türkiye’de mevcut. Bu üretimi Mersin orijinli çeşitler çoğaltarak artırabiliriz. Bu da ülkemiz zeytinciliğine katmadeğer sağlayacaktır’’ şeklinde konuştu.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Alanyaspor923
  • 2Galatasaray1020
  • 3Fenerbahçe1020
  • 4Beşiktaş916
  • 5Kasımpaşa1015
  • 6Gaziantep FK1015
  • 7Fatih Karagümrük1014
  • 8Göztepe914
  • 9Başakşehir FK1014
  • 10Konyaspor912
  • 11Çaykur Rizespor912
  • 12Yeni Malatyaspor912
  • 13Hatayspor712
  • 14Trabzonspor1012
  • 15Antalyaspor1010
  • 16Sivasspor99
  • 17BB Erzurumspor99
  • 18Kayserispor98
  • 19Denizlispor96
  • 20Gençlerbirliği95
  • 21MKE Ankaragücü82
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Yeni web sitemizi beğendiniz mi?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA